POLA valdybos narė S. Mickevičienė: „Paciento ir mediko santykyje svarbiausia žmogiškasis ryšis ir išlaikyta viltis“

Birželio 30 d. Jaunųjų gydytojų asociacija, surengusi konferenciją „Receptas medikų emocinei sveikatai“ pakvietė asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojus, vadovus sveikatos mokslų studentus ir pacientus diskusijai apie tai, kokio mediko nori pacientai, kodėl reikia investuoti į medikų emocinę sveikatą ir kur link šioje srityje juda Lietuva. Renginyje Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijai atstovavo valdybos narė Stanislava Mickevičienė, pasidalinusi savo kaip pacientės ir pacientų organizacijos atstovės patirtimi bendraujant su medikais.

Asmeniškai prieš 13 metų išgyvenusi IV stadijos onkologinę ligą ir pusę metų trukusį jos gydymą, savo laiką ir patirtį šiuo metu skirianti savanorystei, vadovaujanti Utenos onkologinių ligonių asociacijai „Vilties kelias“, p. Stanislava pažymėjo savo kelyje sutikusi puikių medikų ir kad esminis dalykas mediko ir paciento santykyje yra žmogiškasis ryšys, t.y. ar gydytojas, į kurį ligos ištiktas žmogus kreipiasi pagalbos, mato jį pirmiausia kaip žmogų, ar randa raktą užmegzti su juo pokalbį. „Kai ištinka sunki liga ir sudrebina nusistovėjusį gyvenimą, šiame etape labai svarbūs medikai ir šeima. Už tai, kad gyvenu, esu labai dėkinga medikams, slaugytojams ir savo šeimai. Tikiu, kad gydytojai padaro viską, ką gali, tik labai svarbu, kad, kokia situacija bebūtų sunki, visada sakyti tiesą, tuo pačiu išlaikant Viltį“.

P. Stanislavą kalbinusi Jaunųjų gydytojų asociacijos prezidentė Kristina Norvainytė teiravosi, kas, pacientų akimis, labiausiai trukdo medikams rasti tą atvirumą, betarpiškumą ir geresnį ryšį su pacientu. P. Stanislava pažymėjo, kad vienas tokių aspektų – gydytojų nuovargis, jiems yra išties sunku atlaikyti tiek darbo krūvį, tiek ir nelengvą emocinį foną, o dėl technologijų apkrovos, dėl visų formų ir lentelių pildymo kompiuteryje, stringančios e-sveikatos sistemos, tikrai yra sunku viską spėti ir pacientas dėl to neretai pasijunta neišklausytas ir nepasikalbėjęs su gydytoju taip, kaip galbūt tikėjosi. Pasak p. Stanislavos, taip žmonės ima ieškoti antros nuomonės, antro gydytojo, ir visa tai pirmiausia ne dėl medikų kompetencijos, bet dėl žmogiškojo ryšio stokos. „Nuteikti žmogų viltingai verta tiek dėl paties paciento, tiek ir dėl medikų, nes turintis viltį, išklausytas pacientas ir sveiksta geriau. Tas pirmasis pokalbis ligos kelyje, tas pirmasis gydytojo ištartas sakinys pacientą lydi toliau visą gyvenimą, tad labai svarbu, kad jis būtų viltingas, tuomet ir sveikti bus daug lengviau,“ – sakė p. Stanislava.

Dėkojame Jaunųjų gydytojų asociacijai už renginį aktualia tema – tikime, kad drauge ieškodami būdų, kaip padėti medikams savo darbuose jaustis geriau, padedame visai šalies visuomenei, o būti išgirsti ir suprasti, pagalbos sulaukiantys turi būti tiek pacientai, tiek medikai.

Jaunųjų gydytojų asociacijos ir POLA nuotraukos.

2022-06-30

POLA PROGRAMĖLĖ